Saturday

Harga dan suatu nilai.

Batu dan pemata tidak sama nilainya, sebegitulah, insan yang ada benar-benar Kalimah Lailahaillallah didalam hati mereka, tidak sama dengan mereka yang tiada Kalimah ini dihati mereka, atau mereka yang ada kalimah ini, tetapi bercampur-paur dengan perkara yang bertentangan dengan Kalimah ini.

Mereka yang ada Kalimah ini bagaikan permata yang jauh begitu bernilai daripada batu, jika dibandingkan dengan mereka yang tiada Kalimah ini. Kalimah ini sendiri, mempunyai nilai yang melebihi segalanya dialam fana ini.

Diriwayatkan, bilamana dunia dengan keseluruhannya diletakkan disebelah kiri dacing, manakala Kalimah Lailahaillallah ini diletakkan disebelah kanan dacing, berat Kalimah ini pasti akan melebihi dunia dan keseluruhannya.

Kenyataannya, dihari pengadilan nanti, setelah mana semua manusia dibangkitkan kembali untuk diperhitungkan samaada akan menjadi penghuni syurga atau neraka, ketika itulah nanti, tahunya setiap insan betapa berharganya Kalimah Agung ini.

Tetapi sayang untuk mereka yang didunia tiada mengendahkan nilainya, kerana dihari tersebut nanti, iainya adalah terlambat untuk dinilai, sebagaimana Firaun yang begitu angguh dan tidak mahu percayakan kalimah agung ini, tetapi bila dia melihat air laut datang menghentamnya dari kiri dan juga dari kanan untuk mencabut nyawanya, barulah dikala itu dia yakin pada kalimah agung ini, tetapi ianya sudah terlambat.

Kerana itulah kita harus bersyukur kerana dilahirkan atau dikurniakan kalimah agung ini pada kita. Tetapi dalam pada itu, walaupun kita dilahirkan atau dijadikan sebagai seorang Islam yang mengenal kalimah agung ini, kita tetap kena berusaha untuk membawa kalimah ini kedalam hati kita dan agama datang dalam kehidupan harian kita, kerana hanya-sanya bila kalimah ini masuk kedalam hati kita dan agama hadir didalam kehidupan harian kita, barulah dapat kita mengerti dan menikmati nilai kalimah agung ini.

Permata itu, kalau terbiar ditepi jalan, seperti batu biasa yang berdebu, berminyak dan kotor hingga menutup kilauan dan rupa aslinya, tentu hilang nilainya, dan sesiapa pun menyangka, ia hanya seketul batu atau guli yang rosak, tetapi bila diambil, dicuci, digilap dan diletakkan ditempat yang seharusnya seperti didalam almari kaca dengan ditambah lampu yang khas, akan menjadi begitu berharga dengan mempunyai nilai yang tinggi. Mungkin mencapai keangka jutaan.

Begitulah dengan seorang yang tahu akan Kalimah Lailahaillallah, jika tidak diusahakan agar Kalimah ini masuk kedalam hatinya dan tiada agama dalam dirinya, samalah seperti permata yang bernilai tetapi terbuang dijalanan, hinggakan luput nilai permata tersebut.

Sebaliknya, jika diusahakan agar kalimah ini masuk kedalam hati dan agama ada dalam diri serta menjaga diri agar sentiasa duduk didalam rumah-rumah Allah (masjid) maka jadilah dia insan yang begitu berharga dan terlindung harganya. Nilai-nilai agama yang ada dalam diri seseorang itu akan menyebabkan dia dimuliakan oleh Allah Taala dan Allah Taala akan memerintahkan para malaikat juga sekelian mahluk untuk memuliakan insan tersebut. Dan jika Allah hendak memuliakan seseorang itu, siapakah dapat menghalangnya?

No comments:

open source - sumber terbuka

Mana-mana coretan yang dikira baik, dibenarkan mengambil (copy-paste) tanpa perlu bertanya tuan blog ini. Manakala mana-mana coretan yang terdapat kesilapan, mohon ribuan kemaafan dari tuan blog ini. - " Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya "

Coretan lalu

Bayan

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com
Search in the Hadith
Search:
in
Download | Free Code
www.SearchTruth.com

Waktu sholat

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:
English to Arabic to English Dictionary
Find word:
Exact Word / Starting Word Sub Word
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
www.SearchTruth.com

Salam damai