Friday

Asas usaha agama...

Asas usaha agama dapat kita ambil dari para-para Sahaba dan Sahabi yang mana dididik terus dari Rasulullah s.a.w. Dan sebagaimana asas yang paling utama dalam usaha keatas agama adalah kalimah Lailahaillallah itu sendiri. Mereka, para pengusaha agama terdahulu, telah mematikan segala jasbah (semangat) dan tinggallah hanya jasbah (semangat) untuk berkorban pada Allah Taala. Dengan itu, Allah telah menurunkan rahmat dan hidayat dan menjadikan mereka asbab hidayat buat generasi seterusnya dan menjadikan amalan mereka sebagai cahaya untuk menerangi kegelapan batil didunia.
Kerana itu, asas usaha pertama kita adalah membawa kalimah Laillahaillallah kedalam hati kita dan hati umat keseluruhannya. Usaha buangkan segala berhala-berhala didalam hati kita seperti keberhalaan patong kufur, patong syirik, patong riak, patong sombong dan seterusnya dan memasukkan hanya keesaan Allah dengan segala kebesaranNya kedalam hati kita. Apabila hati-hati kita dipenuhi oleh nur kalimah Laillahaillallah, maka Allah akan memberi kita kafiat dan Allah akan sebarkan nur yang ada didalam hati kita buat kebaikan insan keseluruhannya. Sebab itu, pentingnya setiap insan melakukan usaha keatas agama.
Dan semakin banyak usaha, semakin banyak pengorbanan yang dilakukan, semakin kita akan dekat dengan Allah dan diredhaiNya. Para-para Sahaba dan Sahabi sendiri, begitu banyak mujahadah dan pengorbanan yang dilakukan oleh mereka, hingga mereka mendapat mencapai maqam, "orang yang diredhai Allah". Dihari para Sahaba dan Sahabi menyatakan keIslamanan mereka, bermakna dimana hari penyerahan dalam mana segala yang dimiliki samaada dari segi kewangan, kesihatan mahupun waktu, adalah milik Allah semata-mata dan sayugia diserahkan kembali pada Allah Taala. Dasar penyerahan mereka inilah menyebabkan keimanan yang sebenar ada dalam diri mereka. Agama diutamakan lebih dari segalanya, bila terdengar panggilan-panggilan untuk memenuhi tugas-tugas agama, merekalah yang berdiri didepan menyahutnya.
Perlu ditekankan, walaupun semua insan berjaya atau gagal, iainya tidak memberi apa-apa kesan pada Allah, tidak menambah kekuatanNya, mahupun mengurangkan kekuatanNya. Allah yang mencipta segalanya, tidak memerlukan apa-apa usaha dari kita, segala usaha yang kita lakukan, yang mendapat keuntungannya adalah diri kita sendiri, kerana Allah telah menjadikan kehidupan kita ini sebagai medan atau ladang buat kita, untuk menghasilkan suatu kebaikan atau pun sebaliknya. Dan Allah dengan rahmatNya telah mengutus Rasulullah s.a.w dan seterusnya para-para Sahaba mahupun Sahabi untuk kita tauladani, apa dan bagaimana usaha dilakukan.

No comments:

open source - sumber terbuka

Mana-mana coretan yang dikira baik, dibenarkan mengambil (copy-paste) tanpa perlu bertanya tuan blog ini. Manakala mana-mana coretan yang terdapat kesilapan, mohon ribuan kemaafan dari tuan blog ini. - " Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya "

Coretan lalu

Bayan

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com
Search in the Hadith
Search:
in
Download | Free Code
www.SearchTruth.com

Waktu sholat

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:
English to Arabic to English Dictionary
Find word:
Exact Word / Starting Word Sub Word
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
www.SearchTruth.com

Salam damai