Saturday

Mengikut usul untuk mendekati Allah

Untuk mendekatkan diri pada Allah dan membuatNya redha pada kita dan malah menjadikan kita asbab khair (kebaikan), usul dan tertib usaha agama adalah penting untuk diikuti dan dilazimkan kedalam kehidupan harian kita. Rasulullah s.a.w dan para sahaba dan sahabi r.a telah mempamirkan kepada kita suatu corak kehidupan yang ada usul dan tertibnya. Jadi bila kita terokainya dan mengambil usul serta tertib ini kedalam kehidupan kita, maka kejayaanlah menanti kita serta umat sekeliannya.
Kejayaan, kemulian mahupun kehinaan umat tidaklah terletak ditangan Amerika, Rusia, China dan lain-lain. Tidak juga terletak dalam cara bangsa masing-masing, tetapi terletak didalam usul dan tertib agama yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w serta para sahaba ajjmain. Segala dari dunia ini yang kita gunakan hanyalah merupakan alat, bukan matlamat, sedangkan cara yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w adalah matlamat dalam mencapai kejayaan didunia dan akhirat. Alat mungkin dapat menyelamat dan mungkin juga tidak, tetapi pencapaian matlamat adalah bererti pencapaian kejayaan yang menyelamatkan umat didunia dan diakhirat.
Sebagaimana yang kita fahami, segala yang dibangunkan, jika kita berkeinginan ia dapat membangun secara baik, stabil dan dapat dimanfaatkan, bergantung kepada perlaksanaan usul dan tertib dalam pembangunannya. Contohnya, bila seseorang itu membangunkan bangunan yang tertinggi didunia, tetapi tidak mengikuti usul dan tertib buat asas tapak pembinaan tersebut, maka bila datang sahaja gempa bumi hatta dengan skala yang kecil, runtuhlah bangunan tersebut.
Bani Israel adalah dari keturunan para Anbiya, tetapi apabila mereka merosakkan usul, sekali-gus mereka telah merosakkan agama yang benar dan berlanjutanlah mereka tinggal dalam kemurkaan Allah. Sebaliknya, para Sahaba dan Sahabi r.a adalah dari keturunan penyembah berhala, tetapi kerana mereka menghidupkan usul dan tertib dalam beramal, yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w, lalu Allah meredhai mereka dan memuliakan mereka. Hingga keumat kini mahupun generasi seterusnya, mengambil contoh dan ilmu pengetahuan dari mereka.

No comments:

open source - sumber terbuka

Mana-mana coretan yang dikira baik, dibenarkan mengambil (copy-paste) tanpa perlu bertanya tuan blog ini. Manakala mana-mana coretan yang terdapat kesilapan, mohon ribuan kemaafan dari tuan blog ini. - " Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya "

Coretan lalu

Bayan

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com
Search in the Hadith
Search:
in
Download | Free Code
www.SearchTruth.com

Waktu sholat

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:
English to Arabic to English Dictionary
Find word:
Exact Word / Starting Word Sub Word
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
www.SearchTruth.com

Salam damai