Saturday

kisah 3 hari 3 malam


Rasulullah s.a.w yang pernah ditawarkan kedudukan yang tinggi oleh kaum musyrikin diMekah agar meninggalkan usaha keatas Iman, namun ditolak oleh beliau dan malah ditegaskan oleh beliau, biarpun diletak matahari disebelah tangan kanan manakala bulan disebelah tangan kiri beliau, beliau tetap tidak akan melepaskan usaha keatas Iman. Begitulah Rasulullah dan juga para sahaba-sahabi sanggup menempuh apa juga kesukaran semata-mata kerana usaha keatas Iman. Dan dalam menyelamatkan Iman dan juga usaha keatas Iman, Rasulullah s.a.w dan para Sahaba serta sahabi telah berhijrah, meninggalkan harta-benda, kampung halaman, sanak saudara dan berkorban semata-mata kerana usaha ini.
Kisah penghijrahan Rasulullah bersama Syaidina Abu Bakar dari Mekah keMadinah adalah suatu pelajaran yang amat berguna, dan malah seluruh kehidupan beliau adalah suatu misal yang patut direnungi. Bagaimana Rasulullah bersama Syaidina Abu Bakar bersembunyi selama 3 hari 3 malam didalam gua semasa dikejar oleh kaum musyrikun Mekah, dan Syaidina Abu Bakar yang ketakutan dan risau, bukan atas dirinya tetapi risau sesuatu terjadi pada Rasulullah, ditenangkan oleh Rasulullah dengan kata-kata "Allah bersama kita". (Berbeza dengan Nabi Musa dan kaumnya, yang mana bila mereka sampai dipinggir laut Merah, dan mereka begitu ketakutan kerana Firaun serta tenteranya dibelakang mereka, Nabi Musa memberitahu kaumnya, "Allah bersamaku")
Semasa kaum musyikun Mekah bertemu dengan gua yang didalamnya terdapat Rasulullah dan Syaidina Abu Bakar, pintu gua telah dipenuhi oleh sarang labah-labah yang mana Allah memerintah sang labah-labah membina sarangnya. Allah mampu sahaja mengalihkan pandangan kaum musyrikin Mekah ketempat lain atau terus sahaja menghapuskan mereka, tetapi kisah ini menayangkan bahawa Allah mampu mengambil kerja dari siapa atau apa-apa sahaja yang dikehendakNya, sebagaimana sarang sang labah-labah yang rapuh serta lemah dibandingkan dengan pedang-pedang kaum Musyrikin Mekah tetapi dijadikan Allah sebagai asbab menyelamat mahluk yang paling mulia iaitu Rasulullah s.a.w.
Sebegitulah, untuk sesiapa sahaja yang melakukan usaha keatas keimanan, perlu yakin dan tawajuh akan atas bantuan Allah.
3 hari 3 malam, dimana setiap malam, Asma puteri Syaidina Abu Bakar membawa nusrah makanan, Amir bin Fuhairah membawa susu segar dan manakala Abdullah putera Syaidina Abu Bakar pula, berulang-alih membawa khabar Mekah.
Sebaik sahaja Rasulullah, Syaidina Abu bakar serta Amir bin Fuhairah yang menjadi dalil mereka meninggalkan tempat persembunyian diBukit Tsaur, tiba-tiba menyusul dibelakang mereka Suragah bin Malik dengan kudanya berlari kencang kepada mereka disamping tombaknya tersedia ditangan. Suragah yang begitu bersemangat kerana dijanjikan 100 ekor unta oleh musyrikin Mekah, sebaik sahaja mendekati Rasulullah sejauh jangkauan tombaknya, tiba-tiba kaki kudanya terbenam kedalam lumpur dan tersungkurlah dia bersama kudanya. Suragah lantas menyedari bahawa Rasulullah dilindungi oleh suatu kuasa ghaib yang maha hebat, lalu dengan merendahkan diri, memohon keampunan serta berjanji tidak akan mengejar Rasulullah dan malah akan merahsiakan route perjalanan Rasulullah daripada musyikin Mekah. Rasulullah mengampuninya dan atas doa Rasulullah, kuda Suragah dapat kembali berdiri lalu membawanya kembali keMekah.
Seterusnya Rasulullah dan Syaidina Abu Bakar melakukan perjalanan selama 12 hari sebelum sampai keMadinah, mereka singgah diQuba yang mana disitu Rasulullah tinggal selama 3 hari 3 malam dan mendirikan masjid yang pertama didalam sejarah Islam.

[40]- (Tentang bersembunyinya Rasulullah bersama Syaidina Abu Bakar digua bukit Tsaur)Jikalau kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) maka sesungguhnya Allah telah pun menolongnya, iaitu ketika kaum kafir (Musyrikin Makkah) mengeluarkannya (dari negerinya Makkah) sedang ia salah seorang dari dua (sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua, ketika ia berkata kepada sahabatnya: "Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita". Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya. Dan Allah menjadikan seruan orang-orang kafir itulah yang rendah, dan Kalimah Allah (Islam) itulah yang tertinggi (selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
[41] - Pergilah kamu beramai-ramai, sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (Surah taubah)

No comments:

open source - sumber terbuka

Mana-mana coretan yang dikira baik, dibenarkan mengambil (copy-paste) tanpa perlu bertanya tuan blog ini. Manakala mana-mana coretan yang terdapat kesilapan, mohon ribuan kemaafan dari tuan blog ini. - " Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya "

Coretan lalu

Bayan

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com
Search in the Hadith
Search:
in
Download | Free Code
www.SearchTruth.com

Waktu sholat

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:
English to Arabic to English Dictionary
Find word:
Exact Word / Starting Word Sub Word
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
www.SearchTruth.com

Salam damai